Weboldal címe
Weboldal alcíme

Konyhanyelven az energetikai tanúsítványról 

A 176/2008. (VI. 30.) Kormány rendelet előírja, hogy az épületek adásvételét megelőzően legkésőbb az adásvételi szerződés megkötéséig ez ingatlan tulajdonosának, tehát az eladónak ún. energetikai tanúsítványt kell készítetnie, melynek díja az eladót terheli. A tanúsítvány számát az adásvételi szerződésben az ügyvédnek rögzítenie kell, ellenkező esetben a földhivatal a szerződést nem fogadja el.

A tanúsítványt szakember készíti el. Ennek díjazása vállalkozónként eltér, de van egy maximalizált értéke. A díj általában az ingatlan típusától (lakás, családi ház, ipari ingatlan) ill. méretétől függ.

Lakások esetében 15-25.000 Ft-al, míg családi házaknál 20-35.000 Ft-al kalkulálhatunk.

Miért fontos? A vevőt tájékoztatja az ingatlan energetikai állapotáról, hogy "mennyit fogyaszt" az adott épület. Az eladó számára mondjuk ki őszintén ez inkább csak pénz kidobás. Persze a jó állapotú házak, lakások esetén verseny előnyt jelent.

Érdemes tudni, hogy nem kell minden ingatlan esetében tanúsítványt készíteni pl. 50 m2 alatti önálló épületre, nyaralókra stb. A kivételeket érdemes átböngészni a rendeletben!