Weboldal címe
Weboldal alcíme

Azt tudta, hogy ....?

... az ingatlan szakmában roppant nagy a fluktuáció, mely elsősorban a nagy ingatlan hálózatoknál jellemző? A nagy cégeknél a legtöbben csupán néhány hetet, legjobb esetben hónapot töltenek és csak egy-két "vezető értékesítő"-nek nevezett személy az, aki évek óta dolgozik a  szakmában. Így természetesen mindenféle szakmai tapasztalat nélkül végzik munkájukat.

... a legtöbb "ingatlanos" szakmai tudás és végzettség nélkül végzi munkáját. Ez a tevékenység is vizsga köteles. A nyilvántartott ingatlanközvetítők névsora az interneten elérhető. Persze a cégek végezhetik tevékenységüket úgy, hogy a 10 ingatlanközvetítőből mindössze egynek van meg a képesítése, a többi legtöbbször csak kontárkodik - ezzel okozva szakmánk negatív megítélését.

... a hatékony ingatlan értékesítéshez műszaki, jogi, értékesítési, marketing szaktudásra és nagyfokú tapasztalatra van szükség. Az ingatlanirodák többsége bármilyen végzettségű személyt foglalkoztat zenésztől a tanárig (nem leszólva ezen szakmákat, csupán utalva arra, hogy semmi köze nincs az ingatlanközvetítéshez), nem kérnek ingatlanközvetítői képesítést.

Jól fontolja meg, hogy kit bíz meg ingatlana értékesítésével! A hangzatos név mögött sokszor hozzá nem értés és "horror jutalék" rejlik!

Kormány rendelet írja elő, hogy az épületek adásvételét megelőzően legkésőbb az adásvételi szerződés megkötéséig az ingatlan tulajdonosának, tehát az eladónak ún. energetikai tanúsítványt kell készítetnie, melyet a vevő részére át kell adnia és melynek díja az eladót terheli. A tanúsítvány számát az adásvételi szerződésben az ügyvédnek rögzítenie kell, ellenkező esetben a földhivatal a szerződést nem fogadja el.
A tanúsítványt szakember készíti el. Ennek díjazása vállalkozónként eltér, általában az ingatlan méretétől függ. Elmondható, hogy átlagban 20.000-50.000 Ft közé esik. Ezt a díjat a veszprémi ingatlanirodák nem szokták átvállalni, a
Monolit Ingatlaniroda Veszprém viszont átvállalja az eladó részéről.